Aftonbladet 13/9 2009 - Vi behöver bättre skydd

Free Image Hosting
Tokio Hotel möts överallt av vilda fans: Det är extremt svårt att lita på folk
Tokio hotel har hittills aldrig stått på en svensk scen. Ändå orsakar de kaos bland fansen verje gång de besöker Sverige. De lever i en hysteri som mest liknar 90-talets pojkbandshets. - Från den dagen vi släppte vår första singel har våra liv förändrats totalt, säger Tom Kaulitz till nöjesbladet.

En svensk representant lotsar oss till Sheratons överst våning. Vid hissdörren släpps vi av. Vi hälsar på en ny medarbetare från det tyska bolaget som snart prenenterar oss för ännu en kollega. De följer oss till korridorens sista rum där två biffiga vakter med hörsnäckor bevakar dörren. Det är lätt att tro att det äger rum ett G8-möte på det centrala Stockholmshotellet. Så är det givetvis inte. Det är är inte ens Bono, Madonna eller Britney Spears. Det är Tokio Hotel, fyra tyska tonårsstjärnor som nyss tagit sig förbi 20-strecket. De har en bra bit kvar till musikvärldens största artister men har ändå omringats av kaos sedan de var 15 år gamla. - Det finns ett par negativa med hela den här grejen men vi tycker om vårt liv som det är, säger Tom Kaulitz på rapp tyska medans bandets tolk översätter i munnen på gitarristen.
Free Image Hosting
Slut på nya vänner

Beslutet har hittills genererat sex miljoner sålda skivor. Men för fyra tyskar som levt mer än en fjärdedel av sitt liv i rampljuset har vännerna däremot blivit färre. - Några vänner är kvar men från den dagen då vi blev offentliga personer har vi inte fått några nya. Det är extremt svårt att lita på folk och lära känna människor, säger Tom. Åtta våningar ned väntar hundratals fans, mest tjejer, på att kanske, med lite tur få en skymt av sina hjältar. De flesta av fansen har följt dom sedan sex på morgonen. Och Stockholmsbesöket är ingen unikt. I Frankrike, där bandet hittills har sin största marknad, reser Tokio Hotel med ett fem man starkt security-team utöver turnéledare, skivbolagsrepresentanter och en egen stylist.

Polisanmäldes
Kaoset och att ständigtvara påpassade har Tokio Hotel lärt sig att leva med. - Man får en bra känsla när man inte varit här på länge och möts av folk som tycker om oss. Annars skulle vi inte stå ut med att göra intervjuer i ett rum hela dagarna. Men det är klart att det påverkar vårt liv åt andra hållet – nämligen att man inte kan gå ut på ett normalt sätt, säger sångaren Bill Kaulitz. I våras polisanmäldes Tom Kaulitz av en fransk kvinna i gruppen ’afghaner på turné’ som länge följt Tokio Hotel. Hon anklagade gitarristen för att ha slagit henne i samband med en träff på en bensinstation då hon försökte ta en bild av sin idol. - Det var verkligen inget fan som gjorde det. Vi har aldrig haft några dåliga erfarenheter med fansen, det hör var störda människor med onda avsikter som vi träffade privat, säger Tom Kaulitz. Framgångarna har fått konsekvenser också för medlemmarnas föräldrar. I sin jakt på privatliv har familjerna tvingats flytta runt. - Vi försöker vara så privata som möjligt. Hittills har det inte funkat. Vi har väl givit upp det där lite, säger Tom Kaulitz. - Jag tycker att folk som hamnar i vår situation borde få ett större offentligt skydd. Att det borde finnas hårdare lagar för de här fallen. Vi är på väg dit och jag hoppas att det går åt rätt håll, säger Bill Kaulitz. Tokio Hotels nära relation till Sverige började sommaren 2007. I samband med att man planerade ett engelskt album tog skivbolaget hit bandet för en signering på Bengans i Göteborg (min notis; det står fel, dom måste ju mena Stockholm?). Tyska Universal förberedde sina svenska kollegor på kaos. Rådet var att ha minst 25-30 vakter på plats, sjukvårdare i butiken och ambulanser standby. Marknadschefen Lee Raita på svenska Universal tog instruktionerna med en stor nypa salt. - Vi tänkta att nu ska det slås på stort. Men vi tänkte ändå att hellre att det finns beredskap ifall något skulle hända, säger han. Med runt 1000 fans på platsutbröt snart tumult.

”Väldigt karismatiska”
- Vi fick ringa in extravakter hela tiden. Det slutade med att vi har 30 vakter där och ambulansen kom mycket riktigt dit. Det var då vi förstod att det fanns mer än bara en näthajp, säger Lee Raita. Sedan dess har de svenska fansens förhållande med Tokio Hotel intensifierats. Allt präglas av en extrem lojalitet. När Bill Kaulitz förra året drabbades av en cysta på stämbanden och tvingades ställa in Tokio Hotel första Sverigespelning anordnade fansen istället en krya-på-dig fest på Hovet. - Det är faktiskt inte så många band idag som lockar fram dem här typen av hysteri, säger Lee Raita. Framförallt sticker tvillingparet Bill och Tom ut. De är väldigt karismatiska. Och så tror jag också att de sjunger på tyska gör det lite exotiskt. Medan bandets stylist rättar till basisten Georg Listings hårsvall berättar Tokio Hotel att de snart ska möta fansen på riktigt.

Än har de aldrig stått på en svensk scen.
- Vi kommer till Sverige i början av 2010, säger Bill Kaulitz.
Och nu är Universal's Lee Raita beredd.
- Det har varit ett väldigt långt förspel. När det väl kommer blir det nog en hysterisk konsert
Nerskrivet och bild av: Domsweeta @ THF.

Uppdatering! Artikeln finns på Aftonbladet.se också.

Kommentarer

Kommentera här/Comment here:

Ditt namn/Your name:
Kom ihåg mig/Remember me?

MSN/E-mail: (publiceras inte/not published)

URL/Your site or blog:

Kommentar/Comment:

Trackback
RSS 2.0