[Zeit.de]: "Vi är sedan en gång hjältar"


"Vi är sedan en gång hjältar"
We could be heroes/just for one day - det visste David Bowie när han på 70-talet lovprisats för hjältemod på en dag. Även Andy Warhol profeterade ära för enskilda - i minst 15 minuter. Men var i 2000-talet finns de gamla, klassiska hjältarna? Berlin Neonchocolate Gallery försöker i sin utställning "Herosim" få svar på denna fråga. Olika konstnärer visar sina olika perspektiv på den moderna heroismen - hjälte i 15 minuter till oförklarlig superstjärna.

Bland höjdpunkterna finns bilder av Jäki Hildisch från Abseits der Bühne. Hildisch är inte bara turnémanager för konstnärer som Toten Hosen, Herbert Grönemeyer och BAP, utan även åt världsstjärnor som Robbie Williams och Tokio Hotel. I många av hans målningar visar han betraktarens perspektiv.

Han är inte intresserad av superstjärnor, utan de scener där de är verksamma. Han planerar att fokusera på vad som finns kvar efter spelningarna: hysteriska fans och förstörda arenor. På en av hans bilder kan man se en deponering av förstörda stolrader som togs efter en Tokio Hotel konsert på ett ställe i Polen. Det som ser något instängt ut i backstage-området. Eller fötterna på väntande fansen innan en träff med stjärnorna. Deras ansikten, de förlorar sin individualitet i mängden. Hildisch bilder reflekterar skillanden mellan förväntningar och verkligheten. För dem lever den heroiska myten - det handlar om vad som händer i sinnet. [...]

Även Tokio Hotel är ett bra exempel. Deras berömmelse är baserad just nu på det oförklarliga, på androgyniteten. "De är bland de första i Tyskland, tillsammans med Rammstein, att finna sig själva i en riktig roll", säger Hildisch.

I alla hjältar finns redan en inbyggd rörelse, säger konstnären Gwanaël Rattke. Från gamla tidningar eller dagstidningar har han hand -och kopieringsarbetat kollage som illustrerar de olika tidstrenderna. I sina verk visar han olika former av hjältedåd som en utopi som gått förlorat i nuet. [...]

Man skulle kunna säga att en hjälte finns i oss alla. Var heroism börjar är svårfångat. Någonstans i gråzonen av förväntningar och verklighet. Neonchocolate Gallery riktar blicken någonstans i mitten. Utställningen "heroism" står uppe fram till den 21 januari 2011 i Berlin (Neonchocolate Gallery) på Lychener Straße 23.
Svensk översättning av mig Elina, ge creds ifall ni avänder detta - Källa.

Kommentarer
Postat av: Jassy

Thnx for this great translation!! I'll put this on another TH site with your credit ofc :)

2011-01-18 @ 15:48:02
URL: http://tokiohotelamerica.com
Postat av: Jassy

And I also didnt know their tourmanager were an artist so thnx for translating ;)

2011-01-18 @ 15:48:56
URL: http://tokiohotelamerica.com

Kommentera här/Comment here:

Ditt namn/Your name:
Kom ihåg mig/Remember me?

MSN/E-mail: (publiceras inte/not published)

URL/Your site or blog:

Kommentar/Comment:

Trackback
RSS 2.0